Eperleves




























Találtam a fagyasztóban savót, és egy csomag (600 g fagyasztott) epret, így rögtön ez a leves jutott eszembe. Én a sajtot citrommal készítem, így a savóban már eleve volt citrom, de ízlés szerint rakhatunk még hozzá citromlevet. A család annyira szereti, hogy hetente kell készítenem.

Hozzávalók:
600 + 500 g eper
1 l savó
(barna)cukor ízlés szerint 
őrölt fahéj, szegfűszeg ízlés szerint 
fél pohár tejföl


Elkészítés:
1 liter savóba beleteszünk kb. 2 kk fahéjat és fél kk őrölt szegfűszeget, és ízlés szerint barna cukrot. Felforraljuk, hogy a fűszerek íze minél inkább kijöjjön, majd elzárjuk a gázt. Ha az első adag eper fagyasztott, beletesszük a meleg levesbe, és hagyjuk, hogy kissé felengedjen. Ha friss az eper, a hűtött levesbe tesszük (így nem veszik kárba a sok vitamin), és leturmixoljuk. Beletesszük a tejfölt, ettől még krémesebb lesz, és turmixolunk rajta még egyet. 
A maradék fél kg epret feldaraboljuk, és a hűtött levesbe tesszük.